Choose your preferred language

Resurse

Educatie intre egali

Manual si tutoriale

Asigurarea calitatii

Alte resurse

ARGUMENTARE

Această activitate ajută participanții să recunoască importanța respectării nevoilor individuale ale celorlalți, creând astfel un mediu sigur în care se simt confortabil împărtășind opinii și povești personale și interacționând cu ceilalți.

RESURSE

  • Durată: 20/30 de minute în funcție de numărul de participanți
  • Materiale: foi de flipchart
  • Pregătiri: să se scrie “Constituția noastră” pe o foaie de flipchart pe care plănuiești să se lucreze

INSTRUCȚIUNI

  1. Explică participanților că, pentru ca formarea să aibă succes, trebuie să creăm un „spațiu sigur”, unde să se simtă confortabil să își împărtășească opiniile, ideile și sentimentele, atât în cadrul atelierului, cât și în afara acestuia. Din acest motiv, ei vor crea împreună „constituția” grupului. Această „constituție”, în ciuda numelui său formal, nu se referă la impunerea unor reguli, ci mai degrabă la a le permite să își exprime nevoile în ceea ce înseamnă pentru ei un astfel de spațiu sigur. Prin urmare, toate regulile „constituției” vor fi propuse doar de către participanți.
  2. Roagă participanții să propună diferite „reguli” care ar trebui să facă parte din constituție, prin exprimarea diferitelor nevoi pe care le au în ceea ce privește sentimentul de siguranță și confort atunci când împărtășesc opinii, idei și sentimente. Dă câteva exemple pentru a clarifica lucrurile (de ex. „Regulile pot fi despre cum ar trebui să tratăm diferențele de opinie, cum gestionăm timpul, cum gestionăm spațiul etc.”).
  3. Când participanții împărtășesc „reguli” pe care ar dori să le includă, cere-le să explice și ce înseamnă ele astfel încât nevoia lor să fie pe deplin înțeleasă de restul grupului. De exemplu, dacă un participant propune „Respect” ca regulă, întreabă ce înțelege mai exact prin „respect”. Notează fiecare regulă propusă.
  4. După ce toți participanții și-au prezentat propunerile, lipește constituția pe un perete unde va rămâne până la sfârșitul cursului. În acest timp poate fi folosită ca instrument pentru gestionarea dinamicii grupului.

 

 


 

Acest proiect a fost co-finantat de programul ERASMUS+ al comisiei Europene   

Co-founded by the Eramsus+ Programme of the European Union

Suportul Comisiei Europene pentru realizarea acestei publicații nu constituie o asumare a continuțului acesteia, care reflectă doar opiniile autorilor, și Comisia nu poate fi răspunzatoare pentru nici o utilizare a informațiilor prezentate aici. 

 


Creative Commons LicenceConținutul acestui website este pus la dispoziție sub o licență  Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în Condiţii Identice 4.0 Internațional (CC BY-NC-SA 4.0).