Choose your preferred language

Resurse

Educatie intre egali

Manual si tutoriale

Asigurarea calitatii

Alte resurse

Disponibil in 

 Engleza, 

 Franceza, 

 Italiana, 

 Romana 

 Araba

Ce este educația intre egali?

Aflăm multe din ceea ce știm și cine suntem de-a lungul vieții de la colegii noștri. Educația de la egal la egal este un mod de a da o structura unei influențe atât de importante. Este un mod de a influența viața semenilor noștri într-un mod pozitiv.

Educația între egali se bazează pe ideea că „tinerii sunt experții în propria lor viață și, prin urmare, sunt cel mai bun punct de plecare în orice proces de învățare” 3. Educația de la egal la egal permite tinerilor să se ocupe eficient de problemele care îi afectează. Procesul poate fi parțial social.

Oricât de evident ar părea, succesul inițiativelor de educație de la egal la egal constă în primul rând în capacitatea cuiva de a considera cu adevărat tinerii ca parteneri egali. Conform manualului Domino produs de Consiliul Europei:

Tinerii sunt experți gata pregătiți. Au o perspectivă unică asupra problemelor care îi afectează și adesea pot „face ca lucrurile să se întâmple”.
Ca modele pentru grupul lor de colegi, tinerii au potențialul de a demonstra stiluri și abordări eficiente de comunicare. Acest lucru poate fi realizat prin ateliere și jocuri, muzică și mass-media, discuții sau povestiri.

Acolo unde resursele sunt limitate și trebuie atins un număr mare de oameni, educația de la egal la egal are un efect multiplicator. Astfel de programe au, de asemenea, un efect de cascadă informal, creând „buzz” într-o comunitate locală.

Dacă sunt încurajați și susținuți, tinerii pot controla procesul de educație și schimb de informații. Dacă acest lucru apare sau nu depinde de mediul în care funcționează un program. Educația între egali poate ajuta la încurajarea participării tinerilor la programe de educație formală și informală

Unde găsești educația de la egal la egal (între egali)?

Educația de la egal la egal poate avea loc în orice cadru în care tinerii se simt confortabil: în școli și universități, cluburi, biserici, centre comunitare, diverse locuri de muncă, pe stradă, pe internet. Se poate întâmpla în grupuri mici sau doar între două persoane.

Educația de la egal la egal poate fi la fel de simplă și informală ca atunci când prietenul tău te învață cum să faci machiaj, cum să jonglezi, cum să cânți la un instrument, cum să-ți fixezi radiatorul ... Poate fi și mai „formalizat”. Iată câteva exemple de activități de educație inter pares între tineri:

  • În cadrul școlilor: instruirea unui grup de formatori care pot crește conștientizarea altor tineri pe teme specifice (de exemplu, organizând un atelier de 2 ore într-o sală de clasă, participând la o săptămână / zi tematică în școală, contribuind la o activitate externă cu colegii de clasă ...)
  • În cadrul organizațiilor de tineret / centrelor de tineret: instruirea unui grup de formatori care pot organiza activități specifice pentru ceilalți membri (de exemplu, prin ateliere, sport, expoziții, muzică, dramă, educație stradală ...)
  • În cadrul mișcărilor de tineret: cercetașii, ghizii și alții folosesc educația de la egal la egal de ani de zile. Unii dintre ei ar putea fi instruiți în problemele pe care ar dori să le abordeze și să le discute cu alții (de exemplu, cum să facă față diversităților culturale atunci când organizează tabere în străinătate ...)
  • În cadrul instituțiilor pentru tineri infractori: formarea unui grup de formatori care pot sprijini noii veniți (de exemplu, prin negocierea regulilor de bază, prin sensibilizarea cu privire la stereotipuri, prin conștientizarea drepturilor și responsabilităților lor ca cetățeni ...)
  • În cadrul mass-media: instruirea tinerilor jurnaliști cu privire la modul de sprijinire și mentorare a colegilor în tratarea problemelor sensibile, despre modul de utilizare a tehnicilor și materialelor specifice
  • În cadrul grupurilor politice, în cadrul unui grup de voluntari, într-un centru comunitar, într-o instituție medicală, într-un grup de studenți, în cartierul dvs., cu prietenii și familia, cu clubul dvs. de fitness ...
 

 

 


 

Acest proiect a fost co-finantat de programul ERASMUS+ al comisiei Europene   

Co-founded by the Eramsus+ Programme of the European Union

Suportul Comisiei Europene pentru realizarea acestei publicații nu constituie o asumare a continuțului acesteia, care reflectă doar opiniile autorilor, și Comisia nu poate fi răspunzatoare pentru nici o utilizare a informațiilor prezentate aici. 

 


Creative Commons LicenceConținutul acestui website este pus la dispoziție sub o licență  Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în Condiţii Identice 4.0 Internațional (CC BY-NC-SA 4.0).