Cercetare privind barierele care stau în calea incluziunii sociale a tinerilor refugiați în Italia, Belgia și România
Teoria schimbării pe care o propune acest program de formare este că prin participarea la acest program educațional:
- Refugiații / solicitanții de azil vor dobândi o înțelegere suficientă a normelor culturale europene și a abilităților de auto-advocacy care le vor permite: să se integreze în spațiul cultural european, să fie conștienți de la ce să se aștepte atunci când se stabilesc într-o țară a UE și, de asemenea, de ceea ce se așteaptă de la ei, să facă față șocului cultural într-un mod satisfăcător, să evite și să facă față „fricțiunii culturale”.
- Tinerii din UE țările vor adopta o atitudine deschisă față de diversitate și își vor dezvolta competențele interculturale și civice (în special în ceea ce privește înțelegerea valorilor și culturilor refugiaților) la un nivel suficient încât nu vor manifesta aversiune sau comportament exclusiv față de refugiați.
Înainte de dezvoltarea programului, am decis să realizăm o analiză aprofundată a nevoilor, care vizează identificarea:
- Principalelor stereotipuri, frici și „zone de fricțiune” culturale care au potențialul de a deveni surse de conflict sau aversiune între tinerii UE. cetățeni și refugiați
- Nevoilor tinerilor refugiați în ceea ce privește incluziunea și obstacolele cu care se confruntă
- Percepției tinerilor din UE despre migrație și despre solicitanții de azil
- Altor inițiative cu obiective similare, impactul lor și bune practici care au fost identificate
- Provocărilor referitoare la incluziunea socială a tinerilor refugiați în școli, în muncă sau în viața socială
Datele au fost colectate în principal din 3 țări U.E. (România, Italia și Belgia) și alte 12 țări UE și din vecinătate în care rețeaua EPTO este prezentă.
Rezultatele acestei cercetări sunt disponibile publicului pentru partajare și adaptare, sub o licență Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BYNC-SA 4.0). Informațiile complete despre licență sunt disponibile la: https://creativecommons.org/licenses/by-ncsa/4.0/deed.en.
Link-uri de descărcare: