ARGUMENTARE
Scopul acestei activități este de a oferi participanților o privire mai atentă asupra modului în care funcționează discriminarea și modul în care problema afectează persoana vizată.
RESURSE
- Durată: 40 de minute, în funcție de dimensiunea grupului
- Materiale: sfoară (15 metri)
- Pregătire: nu este nevoie de nici un fel de pregătire
INSTRUCȚIUNI
- Instruiește participanții că următoarea activitate poate deveni prea intensă pentru unii dintre ei. Dacă se va întâmpla acest lucru, ei sunt liberi să se retragă în orice moment.
- Invită un participant de sex masculin ca voluntar și oferă-i un rol de jucat:
- O tânără sau o femeie care devine activă sexual înainte de căsătorie;
- O femeie care vrea să divorțeze de soțul ei;
- O tânără sau o femeie care consumă alcool.
- Spune voluntarului că, dacă consideră că activitatea este prea dificilă, el poate să spună asta oricând.
- Roagă participanții să formeze un semicerc cu participantul care s-a oferit voluntar aflat în centru. Cere participanților să spună expresii negative pe care femeile le-ar primi de obicei din partea societății, în funcție de opțiunea aleasă înainte (de exemplu, "ești o persoană rea", "ești mamă, ce rușine pentru tine"). Fiecare persoană care spune ceva va înfășura simultan voluntarul cu o sfoară (1 rând de sfoară din partea fiecărei persoane care a spus ceva).
- După ce toată lumea a spus cel puțin o dată cuvinte negative, acordă un moment de tăcere pentru a-i lăsa pe participanți să conștientizeze.
- Roagă-i apoi pe participanți să încurajeze voluntarul spunându-i cuvinte pozitive (de exemplu, "nu-i asculta, ești încă o persoană grozavă", "aceasta este viața ta și o poți trăi așa cum dorești") în același timp, eliberând câte un rând de sfoară din jurul voluntarului (în ordine inversă).
- La sfârșitul activității, explică participanților că a fost doar un joc, iar persoana care s-a oferit voluntar este o persoană bună și uimitoare.
- Reunește toți participanții într-un cerc și cere-le să-și scuture mâinile și picioarele, pentru a elibera emoțiile activității.
Notele facilitatorului:
- Această activitate poate provoca emoții destul de puternice, așa că folosește-o cu mare grijă și cu grupuri în care participanții sunt deja foarte confortabili unul cu celălalt. Nu utiliza această activitate la cursuri de formare scurte sau la începutul formării.
- Verifică cum se simte voluntarul și participanții, deoarece această activitate poate provoca emoții destul de puternice, afectându-le sentimentele sau făcându-i să se simtă prost. În cazuri extreme, poate fi necesară oprirea mai devreme a seriei de gânduri negative și trecerea la cele pozitive. De asemenea, ia în considerare posibilitatea opririi precoce a activității, trecând direct la partea de scuturat mâini și picioare debarasându-se de emoții și dezbateri.
DEBRIEFING ȘI EVALUARE
- Cum a fost? Cum te-ai simțit în timpul acestei activități?
- Pentru voluntar: cum te-ai simțit când ți s-au spus toate acele lucruri negative? Cum te-ai simțit când ai fost încurajat?
- Pentru ceilalți: ce ați simțit atunci când ați spus acele cuvinte negative, dar atunci când le-ați spus pe cele pozitive?
- Acest exercițiu este similar cu vreo situație din comunitatea ta? Se poate exemplifica?
- Există o atitudine similară față de bărbații care se încadrează în aceste categorii (divorțați, consumatori de alcool și fumători)?
- Ce am putea învăța din această activitate? Cum putem rezolva această problemă?