Choose your preferred language

Resurse

Educatie intre egali

Manual si tutoriale

Asigurarea calitatii

Alte resurse

ARGUMENTARE

Activitatea permite participanților să redefinească conceptul de „comportament normal” prin observarea și experimentarea gestului comun de a saluta pe cineva din perspectiva diferitelor culturi din întreaga lume.

CERINȚE

  • Durată estimativă: 30 de minute
  • Materiale: Listă de saluturi

DESCRIERE

  1. Oferă fiecărui participant un bilet cu un salut specific. Explică-le că trebuie să citească instrucțiunile salutului pe care le-au primit și apoi să utilizeze acest salut în timp ce întâlnesc diferiți oameni din cadrul grupului. Acordă 3 minute pentru asta, verificând dacă participanții au înțeles instrucțiunea.
  2. Cere participanților să facă mai mult spațiu în cameră, mișcând scaunele pe lateral și apoi să meargă și să întâlnească la întâmplare oameni. Ori de câte ori se întâlnesc cu cineva, aceștia ar trebui să se salute în conformitate cu instrucțiunile primite. Acordă câteva minute pentru a face acest lucru.
  3. Cere participanților să se regrupeze în cercul inițial.
  4. (opțional) După sesiunea de debriefing sau chiar înainte de pauză, poți prezenta participanților o descriere mai detaliată a diferitelor forme de salut, întrucât, de obicei, această activitate trezește curiozitatea.

SUBIECTE DE DISCUȚIE (DEBRIEFING ȘI EVALUARE)

  • Cum a fost această experiență, salutând și fiind salutat în moduri diferite?
  • Care dintre saluturi s-a simțit mai confortabil? Care nu?
  • De ce crezi că pentru noi unele dintre saluturi s-au simțit mai confortabil decât altele? Care au fost elementele care te-au incomodat?
  • Pune-te în locul unei persoane aparținând uneia dintre culturile ale căror forme de salut nu s-au simțit atât de confortabil. Cum te-ai simți dacă ai saluta pe cineva într-un mod specific și, în schimb, acea persoană ți-ar arăta doar mâna sau chiar s-ar simți jignită?
  • Ce ne poate învăța această activitate despre ceea ce este un așa-numit „comportament normal”?
  • Pot fi numite alte gesturi/comportamente similare care într-o cultură sunt „normale”, iar în alta sunt inacceptabile/jignitoare?
  • Gândindu-te la refugiații din țara ta, ce fel de astfel de diferențe poți numi?
  • Ce ne poate învăța această activitate despre diferențele culturale? Cum trebuie să reacționăm la astfel de diferențe?

 

Greetings From Around the World

 

 

1. Scoaterea limbii -  Tibet

 

 

2. Mirosirea fețelor - Greenland și Tuvalu (Se apasă obrajii unul de celălalt și se inspiră adânc)

 

 

3. Plecăciunea - Cambodia, India, Japonia, Laos sau Thailanda (Bărbații se înclină cu mâinile în lateral și femeile cu mâinile pe coapse. Cu cât dorești să arăți mai mult respect, cu atât te vei pleca mai adânc, mergând până la 90 de grade.)

 

 

4. Punerea mâinii pe inimă  – Malaysia (Se iau ușor mâinile persoanei din fața ta. Apoi eliberezi mâinile celeilalte persoane, aducând propriile mâini la piept și dând ușor din cap pentru a simboliza bunăvoință și o inimă deschisă)

 

 

5. Baterea din palme - Zimbabwe și Mozambique (Se bate din palme o dată. Bărbații aplaudă cu degetele și palmele aliniate, iar femeile cu mâinile la un anumit unghi.)

 

 

6. Obraz pe obraz sau sărutul în aer – Orientul Mijlociu, America Latină și Filipine (Se efectuează o mișcare „obraz pe obraz” în loc de un sărut dublu adevărat)

 

 

7. Sărutul pe obraz - Franța, Italia și Portugalia (Se sărută cealaltă persoană de două ori pe obraji)

 

 

8. Frecarea nasurilor - Noua Zeelandă (Salutul se face prin frecarea nasurilor)

 

 

9. Pagmamano  - Filipine (Se înclină fruntea spre dosul mâinii unei persoane, apoi se apasă cu fruntea)

 

 

10. Strângerea mâinii În majoritatea culturilor europene și americane

 

 

11. Scuipatul Maasai (Kenya și nordul Tanzaniei) - (Se scuipă în palmă înainte de a se strânge mâinile)

 


 

 

 

Forme de salut din întreaga lume (descriere)

 

 

1. Scoaterea limbii - Tibet

Salutul a început cu călugării tibetani, care își scoteau limbile pentru a arăta că nu sunt reîncarnarea unui rege crud din secolul al IX-lea, cunoscut pentru că avea o limbă neagră, și ca semn că vin în pace.

 

2. Mirosirea fețelor - Groenlanda și Tuvalu

În insula Tuvalu, polinezii salută oamenii prin apăsarea obrajilor cu obrajii lor și inspirând adânc. Kunik, în Groenlanda, face parte din tradiția inuită și constă în așezarea nasului și a buzei superioare pe obrazul sau fruntea cuiva, mirosind acea persoană (de obicei acest salut se limitează la relații foarte apropiate).

 

3. Plecăciunea - Cambodgia, India, Japonia, Laos sau Thailanda

Un salut destul de comun în Asia de Sud și de Est. Este utilizat pe scară largă în Thailanda, Cambodgia și Indonezia, deoarece de obicei se evită strângerile de mână și contactul fizic între străini și persoane care nu se cunosc foarte bine. Salutul are multe forme. De exemplu, în India, Cambodgia, Thailanda și Laos, oamenii își pun palmele împreună în poziția de rugăciune la nivelul inimii sau mai sus înainte de a face plecăciunea. Mai mult, în Thailanda, cu cât se țin mâinile mai sus, cu atât arată că există mai mult respect. Pentru Japonia, bărbații se înclină cu mâinile în lateral și femeile cu mâinile pe coapse, și cu cât mai mult respect vrei să-i arăți, cu atât te vei pleca mai adânc, ajungând până la 90 de grade.

 

4. Punerea mâinii pe inimă - Malaysia

Este un mod formal de a saluta, constând în luarea mâinilor persoanei opuse, în mâinile tale, eliberând apoi mâinile celeilalte persoane, aducerea propriilor mâini la piept și dând din cap ușor pentru a simboliza bunăvoință și o inimă deschisă. Este politicos ca cealaltă persoană să facă același gest. Bărbații ar trebui să aștepte ca femeile să întindă o mână și, dacă nu fac asta, un bărbat ar trebui să-și pună o mână pe piept și să dea ușor din cap.

5. Bătutul din palme - Zimbabwe și Mozambic

În Zimbabwe, prima persoană bate din palme o dată, iar a doua persoană de două ori, ca răspuns. Bărbații aplaudă cu degetele și palmele aliniate, iar femeile cu mâinile la unghi. În Mozambicul de Nord, oamenii aplaudă de trei ori înainte să spună „moni” (bună!). 

 

6. Obraz pe obraz sau sărutul în aer – Franța, Italia, Portugalia, America Latină, Filipine, Ucraina și Québec, Canada

În țările din America Latină și Orientul Mijlociu, te prezinți cu „sărutări” care sunt mai degrabă o mișcare „obraz pe obraz” în loc de o sărutare dublă. În Argentina, Chile, Peru, Mexic, São Paulo (Brazilia) și Columbia, un sărut în aer este tipic. În Spania, Portugalia, Québec, Paraguay, Italia, Filipine și Paris vorbim de două astfel de săruturi. În Rusia și Ucraina, sunt trei, iar în unele părți ale Franței, sunt până la patru, alternând de la un obraz la altul. În toate aceste țări, femeile sărută în aer celelalte femei, iar în cele mai multe dintre țări, bărbații sărută în aer femeile. În Argentina, bărbații, de asemenea, își ating obrajii de cei ai altor bărbați care nu sunt rude sau parteneri romantici.

 

7. Sărutul pe obraz – Franța, Italia, Portugalia

Când întâlnești un prieten sau o persoană pe care o cunoști, vă sărutați reciproc de două ori pe obraz, în Franța uneori și de câte trei ori (și chiar de cinci ori în Corsica!). Acest lucru nu se întâmplă atunci când te prezinți unei persoane pe care nu o cunoști, în această situație este suficientă o simplă strângere de mână. Italienii pornesc de la dreapta spre stânga, în timp ce francezii, încep din direcția opusă.

8. Frecarea nasurilor - Noua Zeelandă

În Noua Zeelandă, unii se salută făcând contact „nas pe nas”. Poporul maori are un salut special similar, care se numește hongi: în timp ce strângi mâna unei persoane pe care ai întâlnit-o, privește-o în ochi și apropie-te încet până când nasurile și frunțile voastre se ating. În acel moment, închide ochii și rămâi așa câteva secunde.

 

9. Pagmamano  - Filipine

Pagmamano este salutul tipic pe care îl folosesc filipinezi pentru a arăta respect față de cei vârstnici. Înclină fruntea spre dosul mâinii unei persoane, apoi apasă cu fruntea. Gestul este văzut ca o binecuvântare și de aceea trebuie să ceri permisiunea înainte de a-l face.

 

10. Strângerea mâinilor – Majoritatea culturilor europene și americane

În majoritatea Europei și Americii, o strângere de mână este suficientă pentru a saluta pe cineva. În mod obișnuit, aceasta ar trebui să fie una fermă, doar în ceea ce privește contactul vizual - când și pentru care gen se potrivește - apar variații (unele culturi favorizează contactul vizual, în alte culturi doar bărbații fac acest gest sau bărbații fac acest gest cu femeile doar dacă ele inițiază salutul).

 

11. Scuipatul – Maasai (Kenya și nordul Tanzaniei)

Maasai locuiesc în Kenya și nordul Tanzaniei. Pentru ei, scuipatul este un semn de respect. Se face pentru a se saluta, a primi sau a lua rămas bun de la un prieten, pentru a încheia o afacere și pentru a-i ura cuiva noroc. Când salută, scuipă în palme înainte de a-și strânge mâinile.

 

 


 

Acest proiect a fost co-finantat de programul ERASMUS+ al comisiei Europene   

Co-founded by the Eramsus+ Programme of the European Union

Suportul Comisiei Europene pentru realizarea acestei publicații nu constituie o asumare a continuțului acesteia, care reflectă doar opiniile autorilor, și Comisia nu poate fi răspunzatoare pentru nici o utilizare a informațiilor prezentate aici. 

 


Creative Commons LicenceConținutul acestui website este pus la dispoziție sub o licență  Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în Condiţii Identice 4.0 Internațional (CC BY-NC-SA 4.0).