Choose your preferred language

Resurse

Educatie intre egali

Manual si tutoriale

Asigurarea calitatii

Alte resurse

ARGUMENTARE

Activitatea permite poziționarea participanților pe teme controversate legate de discriminare, încurajând participanții să ia atitudine pentru propriile gânduri și opinii.

RESURSE

 • Bandă adezivă
 • Listă de enunțuri (vezi anexa)

PREGĂTIRE

 • Lipește două afișe pe care scrie „sunt de acord” și „nu sunt de acord” la capetele opuse ale camerei. Folosește bandă adezivă pentru a trasa o linie de la un afiș la altul.

DESCRIERE

 1. Explică participanților că se vor citi mai multe enunțuri (a se vedea anexa). Pentru fiecare enunț sunt invitați să se poziționeze oriunde între „sunt de acord” și „nu sunt de acord”, în funcție de cât sunt de acord sau nu sunt de acord cu acesta.
 2. Instruiește participanții că dezbaterea în timpul poziționării nu este permisă, deoarece aceasta este o activitate strict pentru a lua o poziție pe diferite teme. După ce își vor găsi poziția, vor avea câteva momente pentru a privi aspectul grupului și apoi va fi citită următoarea declarație.
 3. Enunțurile se citesc pe rând.
 4. După ce s-a trecut prin enunțuri, reunește grupul pentru o rundă de reflecție pentru a discuta despre emoțiile lor și pentru a evita resentimentele unul împotriva celuilalt.

VARIANTĂ OPȚIONALĂ

Pentru a permite participanților să își explice poziția, îi poți întreba pe unii dintre ei de ce și-au ales poziția. Asigură-te că inviți la discuție persoane din punctele finale și din apropierea centrului, pentru a avea o abordare cât mai echilibrată a temei.

SUBIECTE DE DISCUȚIE

 • Cum te-ai simțit atunci când ți-ai susținut opinia?
 • Care au fost declarațiile pentru care a fost mai dificil să alegi o poziție și de ce?
 • Care au fost enunțurile pentru care ai simțit cea mai mare nevoie de a-ți apăra poziția?

 

HANDOUT

 Enunțurile „Aici mă poziționez”

 1. Am prejudecăți.
 2. Discriminarea/acțiunea pozitivă este încă necesară și importantă.
 3. Politicienii de extremă dreapta au dreptul de a-și exprima opiniile, indiferent de modul în care oamenii percep aceste opinii.
 4. Imigranții ar trebui să își adapteze cultura la țara gazdă.
 5. Cred că este posibil să împăcăm religia și știința.
 6. Cred că permiterea venirii a prea multor refugiați va reprezenta o amenințare pentru creștinism în Europa.
 7. Un angajator ar trebui să aibă dreptul să refuze angajarea unei femeie musulmane care poartă hijab.
 8. Școlile și locurile de muncă ar trebui să accepte particularitățile religioase ale angajaților, cum ar fi restricțiile alimentare, sărbătorile și orele de rugăciune.
 9. Criza refugiaților reprezintă o amenințare la valorile europene.
 10. Europa ar trebui să primească orice refugiat care solicită protecție europeană.

 

 

 


 

Acest proiect a fost co-finantat de programul ERASMUS+ al comisiei Europene   

Co-founded by the Eramsus+ Programme of the European Union

Suportul Comisiei Europene pentru realizarea acestei publicații nu constituie o asumare a continuțului acesteia, care reflectă doar opiniile autorilor, și Comisia nu poate fi răspunzatoare pentru nici o utilizare a informațiilor prezentate aici. 

 


Creative Commons LicenceConținutul acestui website este pus la dispoziție sub o licență  Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în Condiţii Identice 4.0 Internațional (CC BY-NC-SA 4.0).