Choose your preferred language

Resurse

Educatie intre egali

Manual si tutoriale

Asigurarea calitatii

Alte resurse

ARGUMENTARE

Acest exercițiu creează un cadru pentru discuțiile despre tendința lumii de a fi un spațiu global pentru diferite culturi, obiceiuri și stiluri de viață. Ideea de bază este de a remarca valorile ascunse promovate de fiecare cultură în parte sau anumite caracteristici asociate diferitelor națiuni. 

OBIECTIVE

Obiectivul principal este de a ajuta participanții, prin analizarea lor și creșterea gradului de conștientizare a acestora cu privire la cultura globală în care ne trăim viața.

CERINȚE

- afiș (vezi fișa de lucru) multiplicat

- foaie de hârtie în format A3

- markere

DESCRIERE

  1. Trainerul va împărți participanții în 3 sau 4 grupuri mai mici, pentru a facilita discuții de calitate între participanț
  2. Aceștia vor primi copii ale afișului, cu scopul de a fi utilizat drept suport de discuț Participanții vor analiza declarațiile enumerate pe afiș din punct de vedere al originilor culturale, care ne influențează perspectiva.
  3. După discuțiile în interiorul grupurilor, trainerul poate conduce o dezbatere finală cu întregul grup de participanț
  4. În a doua etapă a exercițiului trainerul invită participanții să reflecte individual și să pregătească noi afișe cu declarații personale legate de contextul cultural global al vieții noastre. Trainerul sugerează utilizarea unor contexte specifice, cum ar fi un eveniment sportiv, o expoziție, un eveniment școlar etc.

DEBRIEFING ȘI EVALUARE:

  • Cum a fost exercițiul? Cum te-ai simțit să discuți aceste subiecte?
  • Ai atins subiectul cu privire la culturi, valorile culturale?
  • Ce putem învăța din acest exemplu?

 

 

FIȘĂ DE LUCRU

Un afiș într-un restaurant turcesc în Paris

Dumnezeul tău este evreu

Mașina pe care o conduci este japoneză

Pizza pe care o mănânci este italiană

Democrația pe care o practici este o invenție greacă

Cafeaua ta este din Brazilia

Ceasul pe care îl porți este elvețian

Cămașa ta este indiană

Radioul este din Coreea

Îți petreci vacanța în Turcia, Tunisia sau Maroc

Cifrele tale sunt arabe

Scrisul tău este latin

Și tu...îi spui vecinului tău că el/ea este un străin

 

Exercițiu de grup

Vă rog să citiți textul și să reflectați asupra lui. Discutați cu colegii mesajul textului de mai sus și comentați modul în care este corelat cu realitatea noastră.

Exercițiu individual

Te rog să îți creezi propriul “afiș” cu un mesaj similar. Încearcă să îți imaginezi că posterul tău va fi utilizat în anumite locuri sau contexte (de exemplu, la intrarea unui meci de fotbal, într-o școală, într-o stație de tramvai etc.)

 

 


 

Acest proiect a fost co-finantat de programul ERASMUS+ al comisiei Europene   

Co-founded by the Eramsus+ Programme of the European Union

Suportul Comisiei Europene pentru realizarea acestei publicații nu constituie o asumare a continuțului acesteia, care reflectă doar opiniile autorilor, și Comisia nu poate fi răspunzatoare pentru nici o utilizare a informațiilor prezentate aici. 

 


Creative Commons LicenceConținutul acestui website este pus la dispoziție sub o licență  Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în Condiţii Identice 4.0 Internațional (CC BY-NC-SA 4.0).